Yleisohjeet pukeutumiseen

Miehen juhlapuku määrää myös naisen pukeutumisen. Juhlatilaisuuden kutsussa on usein määritelty pukukoodi, jota on kohteliasta noudattaa. Frakin, smokin, saketin tai tumman puvun käyttötapoja ei tule sekoittaa keskenään. Naisen puvun juhlavuus ja pituus määräytyy yleisesti juhlan alkamisajan mukaan.

Kun perusasiat ovat kohdillaan, pukeutumista voi maustaa asustein oman maun mukaan. Solmio on miesten eniten käyttämä asuste ja kuuluu olennaisesti kaikkiin pukutyyppeihin. Laadukkaat solmiot tehdään ylellisistä materiaaleista – esimerkiksi puhtaasta silkistä tai villasta. Silkkiä on kautta aikojen pidetty jaloimpana materiaalina ja kudottua silkkisolmiota pidetäänkin kaikkialla maailmassa arvokkaimpana solmiona. Polyestersolmio on arkisempi mutta myös kestävämpi ja huokeampi vaihtoehto. Polyesterlaadut ovat kehittyneet viime aikoina huimasti. Mikrokuitu on suosittu materiaali myös solmioissa ja se on ohuempi kuin muut tekokuidut. Se on myös erittäin kestävä, rypistämätön ja nyppyyntymätön.

Solmion tai rusetin väri ja tyyli valitaan tilaisuuden mukaan. Jos kutsukortissa mainitaan tumma puku, niin tämän kanssa valitaan hillitty, puvun väriin sointuva, mieluiten harmaa- tai sinisävyinen solmio. Erityisen juhlava solmio on aina hopeanharmaa ja hautajaisissa solmio on musta. Kuvioilla voi puolestaan maustaa juhlapukeutumista oman tyylin mukaiseksi ja esimerkiksi häissä asustevalikoima saa olla värikkäämpi ja näyttävämpi. Klassista tyyliä edustavat raidat, klubiraita on aina klassinen ja ajaton varma valinta.

Frakki

Frakki on miesten puvuista arvokkain. Frakin voi korvata tummalla puvulla, mutta ei koskaan smokilla. Kun sinun edellytetään pukeutuvan frakkiin, kutsussa lukee esim. Frakki, Juhlapuku, White Tie, Evening Dress tai Tenue de soiree. Jos olet epävarma pukeutumiskoodista, voit hyvin tarkistaa asian kutsun lähettäjältä.

Frakin paita on valkoinen ja siinä on frakkikaulus sekä pikee-etu. Paitaan kuuluvat irtonaiset helmiäisnapit. Hihansuussa on pikeekalvosin, jotka kiinnitetään kultaisilla kalvosinnapeilla. Hihansuun tulee näkyä frakin hihan alta noin 1-1,5 cm. Varmista oikea pituus valkealla hihastimella. Myös solmuke on valkoinen ja paidan kauluksessa olevat siivekkeet asetetaan aina solmukkeen taakse.

Liivi on yleensä valkoinen. Poikkeuksena akateemiset tilaisuudet ja hautajaiset, joissa liivi on musta. Liivin napit ovat myös helmiäistä. Liivin kulmien tulee näkyä frakin alta. Varo kuitenkin niiden näkymistä liikaa.

Taskuliina on valkoinen ja puuvillaa. Se taitetaan suoraksi ja sen tulee näkyä taskun suusta noin sentin kapeana viiruna. Älä käytä rannekelloa frakin kanssa. Varmista housujen istuvuus valkeilla olkaimilla. Frakin kanssa ei käytetä vyötä.

Sukkien tulee olla mustat ja pitkävartiset juhlasukat. Kengät ovat mustat, kiiltonahkaiset ja solmittavat. Kun lähdet frakissa juhliin, sopiva päällysvaate on tumma frakin liepeet peittävä takki tai viitta. Kaulaliina on valkoinen ja silkkiä. Hansikkaat ovat valkoiset.

Smokki

Smokki sopii tilaisuuksiin, jotka alkavat kello 18 jälkeen. Kun sinun edellytetään pukeutuvan smokkiin kutsussa lukee esim. Smokki, Black Tie, Tuxedo, Dinner Jacket tai Cravate Noir. Jos olet epävarma pukeutumiskoodista, voit hyvin tarkistaa asian kutsun lähettäjältä.

Smokki voi olla yksirivinen tai kaksirivinen. Yksirivinen kiinnitetään niin, että kaksoisnapin molemmat napit jäävät näkyviin. Paita on valkoinen, jonka kaulus voi olla joko frakkikaulus tai normaali kaulus. Edessä on pliseeraus ja hihansuussa kaksinkertaiset kalvosimet. Paidan hihansuun tulee näkyä frakin hihan alta noin 1-1,5 cm. Varmista oikea pituus valkealla hihastimella.

Smokin kanssa pidetään vyöliiviä (cummerbund) ja solmuketta, joiden tulee olla saman väriset. Yleisin väri on musta, mutta muut värit ovat myös hyviä vaihtoehtoja. Mustien asusteiden kanssa taskuliina on valkea, värikkäissä asusteissa taskuliina on samanvärinen solmukkeen ja vyöliivin kanssa.

Varmista housujen istuvuus valkeilla olkaimilla. Smokin kanssa ei käytetä muuta vyötä kuin vyöliiviä. Sukkien tulee olla mustat ja pitkävartiset juhlasukat. Kengät ovat mustat, kiiltonahkaiset ja solmittavat.

Smokkiin sopiva päällysvaate on tumma ulsteri, Valkoinen silkkikaulaliina ja valkoiset hansikkaat.

Tumma puku

Tumma puku on monipuolinen käyttöpuku ja jokaisella miehellä tulisikin olla sopiva ja istuva tumma puku vaatekaapissaan. Tummaa pukua käytetään esimerkiksi hautajaisissa, iltapäiväjuhlissa, cocktail-kutsuilla, häissä, syntymäpäiväjuhlissa… ja niin edelleen. Tumma puku on yksivärinen ja asusteet valitaan tilaisuuden mukaan. Tummalla puvulla voi korvata frakin tai smokin, jos se on pukukoodiksi kutsussa ilmoitettu.

Korvattaessa frakin tummalla puvulla, tulee sen kanssa pukea kääntökalvosinpaita, kalvosinnapit sekä hillitty tumma yksivärinen solmio. Jalkineiksi sopivat juhlavat nahkakengät, jotka olisi hyvä muistaa kiillottaa. Tumman puvun kanssa voidaan pukea kello, jonka tulee tyyliltään mukautua puvun kanssa. Tumman puvun paidan hihat ylettyvät ranteen ja kämmenen yhtymäkohtaan asti. Paidan kalvosimen tulee näkyä noin 1-2 cm takin hihan alta. Housun lahkeet laskeutuvat suorana kengän päälle.

Korvattaessa smokin tummalla puvulla, asusteiden valinnan mahdollisuudet ovat laajemmat mutta tyylin tulee olla juhlava. Kaulaan voi valita solmion tai rusetin ja juhlakengät saavat olla rohkeammat. Joka tapauksessa kokonaisuuden tulee olla tyylikäs ja yhteensopiva.
Tumman puvun kanssa tulisi käyttää puvun takin helman peittävää, mielellään polveen asti tai puoleen reiteen ylettyvää päällystakkia ja juhlavaa kaulahuivia. Päähine tulee olla myös tumma ja riittävän muodollinen.

Saketti

Saketti on miehen muodollisin päiväjuhlapuku, joka sopii tilaisuuksiin, jotka loppuvat ennen klo 18.00 – esimerkiksi häät, avajaiset tai viralliset vierailut. Sakettipuvun takki on Suomessa yleensä musta ja pituudeltaan polvitaipeen yläpuolelle ulottuva. Saketin kanssa voidaan käyttää koristeltua liiviä ja solmion sijasta plastronia. Liivi voi olla takin kanssa erivärinen, mutta hautajaisissa sen väri on aina musta. Paita on valkoinen, kovitettu ja kaksinkertaisella kauluksella. Plastronin kanssa kaulus on yksinkertainen.

Muut etiketit

Muita kutsussa määriteltyjä pukeutumisohjeita voi olla arkipuku, smart casual ja casual. Arkipuku käsitetään yleensä työelämän luottovaatteena. Tavallisimmat värit arkipuvussa ovat harmaa ja sininen. Solmion tulee olla tummempi kuin paidan mutta eri värinen kuin puvuntakin. Taskuliinalla saa myös personoitua kokonaisuutta. Smart casual ja casual ovat vapaammin tulkittavia etikettejä. Pukeutuminen kannattaa aina miettiä tilaisuuden luonteen mukaan sopivaksi. Alipukeutuminen on aina huonompi vaihtoehto kuin ylipukeutuminen.